Simat de la Valldigna
Contacta en nosaltres per a saber les ajudes disponibles en Simat de la Valldigna Web oficialXarxes socials
Més informació
Simat de la Valldigna
Simat de la Valldigna és un dels quatre pobles que formen la subcomarca de la Valldigna. Està situat a la comarca de la Safor, a la província de València, a la Comunitat Valenciana, a 20 Km de les poblacions de Gandia i Cullera, i també a 20 Km de Xàtiva i Alzira. La Valldigna forma una subcomarca natural dins de la comarca de la Safor, ja que pel sud es troba amb la serra del Mondúver, barrera natural, igual que pel nord es troba amb la serra de Corbera i a l’oest amb la serra del Toro, als peus del qual es troba la població de Simat de la Valldigna fins a la mar.
El seu clima és especial ja que en estar envoltats per serres i muntanyes disposa del privilegi de tindre uns estius càlids i hiverns suaus però amb uns índexs pluviomètrics molt alts per la qual cosa la zona està repleta de boscatge i jaciments i elements aquàtics.
Els territoris de Simat de la Valldigna estan habitats des de fa milers d’anys com demostren innombrables troballes arqueològiques en la zona com la cova de Bolomor, de les Malladetes i del Parpalló de Barx, tots jaciments rellevants.
Encara que és possible que hi haguera assentaments romans, no és fins a la dominació musulmana quan Simat adquireix rellevància. Durant l’alta edat mitjana va ser habitat per musulmans i va ser conquistat per Jaume I d’Aragó en el 1242-1243. Conta la llegenda que quan el seu fill, Jaume II d’Aragó, va passar per la zona en una expedició al regne moro de Múrcia i el d’Almeria, va quedar tan corprés per la seua bellesa que va manar construir un monestir cristià en la zona, el monestir de Santa Maria. Inicialment, van conviure musulmans i cristians en la zona però amb l’expulsió dels moriscos l’any 1609, la zona va quedar habitada exclusivament per cristians. La zona estava sota el domini del senyor del monestir fins que l’any 1991 el va adquirir la Generalitat Valenciana. En l’actualitat, té prop dels 3.500 habitants i en el seu terme municipal es troben els nuclis de població de les Foies i el Pla de Corrals.
Què destaquem?
Té importants monuments com el monestir de Santa Maria de la Valldigna fundat per Jaume II el Just l’any 1297. Trobarem també la primitiva mesquita de la Xara o ermita de Santa Anna. Dins del nucli urbà trobem la Font Gran, que és una font natural amb una gran bassa d’aigua, i també l’església de Sant Miquel Arcàngel, d’estil barroc.
Les seues festes patronals són el 4, 5 i 6 d’agost en honor dels seus patrons els Sants de Pedra, sant Abdó i sant Senent, i a la Mare de Déu de Gràcia i al Santíssim Crist de la Fe.
El 9 d’Octubre tradicionalment se celebra un concurs de paelles a més de la cercavila típica Valenciana amb correfocs, dolçaines i revetla a mitjan vesprada.