Rugat

Contacta en nosaltres per a saber les ajudes disponibles en Rugat
Web oficial

Rugat

Rugat és un xicotet i preciós municipi de la comarca de la Vall d’Albaida, a la província de València, a la Comunitat Valenciana. El seu terme municipal és allargat de nord a sud, té un relleu accidentat en els contraforts de la serra del Benicadell i el pla constituït per la vall al·luvial. El seu clima és mediterrani, amb estius calorosos i hiverns suaus.

Des de València, accedim al lloc des de l’A-7, per a enllaçar amb la CV-40 i la CV-60, les quals ens donaran pas a la CV-619.

Rugat limita amb les poblacions d’Aielo de Rugat i Castelló de Rugat, totes a la província de València.

Rugat en els seus orígens va ser un castell musulmà i va ser de vital importància en les revoltes del cabdill Al-Azraq. Durant la conquesta i pacificació cristiana a les mans de Jaume I, l’any 1250, aquest va repartir aquestes terres entre les seues hosts. L’any 1339, va passar a les mans del monestir de la Valldigna i posteriorment passaria a formar part de la baronia de Montitxelvo. L’any 1609, amb l’expulsió dels moriscos dels territoris cristians, la zona va quedar despoblada i no va ser repoblada fins al començament de 1960, quan va patir una emigració rural que va tornar a donar vida a la zona, i es va arribar als prop de 150 habitants que té en l’actualitat.

La seua economia s’ha basat tradicionalment en l’agricultura, més concretament en els cultius de vinya. En l’actualitat, el sector serveis abasta gran part de l’economia del lloc i cal destacar que, sent una població tan reduïda, té un hotel rural, tres restaurants i fins i tot un càmping amb llac.

L’església parroquial data del segle XIV i és d’estil renaixentista. En el seu interior conté dotze taules dedicades a la Mare de Déu de Gràcia.

El palau de Rugat data del segle XIV i encara manté la seua forma original, amb una presó en el subterrani, la cuina en la primera planta i una planta superior destinada a la criança del cuc de seda.

Les seues festes patronals se celebren a la fi de juliol i estan dedicades en honor de sant Bernat, el Crist dels Prodigis i la Divina Aurora.