Ráfol de Salem

Contacta en nosaltres per a saber les ajudes disponibles en Ráfol de Salem
Web oficial

Xarxes socials

Més informació

Ráfol de Salem

Ràfol de Salem és un bonic municipi de la comarca de la Vall d’Albaida, a la província de València, a la Comunitat Valenciana. La superfície territorial d’aquest municipi és de reduïdes dimensions, el seu terreny argilenc se situa en les faldes septentrionals de la serra del Benicadell, el seu clima és mediterrani continentalitzat, amb estius calorosos i hiverns relativament freds.

Des de València, accedim a Ràfol de Salem a través de l’A-7, per a enllaçar amb la CV-40 i la CV-60, les quals ens donaran pas a la CV-614.

Ràfol de Salem limita amb les poblacions de Beniatjar, Castelló de Rugat i Salem, totes a la província de València.

Dins del terme municipal de Ràfol de Salem, s’han trobat troballes arqueològiques que demostren que la zona ha sigut habitada des de la prehistòria, encara que no va ser fins a l’època de dominació musulmana que s’evidencien clars signes d’una agrupació de la població. Amb la conquesta cristiana de la zona en el segle XIII, aquestes terres van passar a formar la baronia de la Foia de Salem, que comprenia les poblacions de Ràfol de Salem, Beniatjar i Salem. El terme de Ràfol de Salem era compartit entre Ràfol de Salem i l’Alcúdia de Beniatjar. Cal destacar que durant l’expulsió dels moriscos l’any 1609, la població de l’Alcúdia de Beniatjar va quedar totalment despoblada, i va ser llavors quan els nobles valencians van decidir repoblar la zona de Ràfol de Salem en detriment de l’Alcúdia de Beniatjar, que va acabar desapareixent i sent absorbida pels habitants de Ràfol de Salem.

Què destaquem?

L’economia de la zona es basa tradicionalment en dues fonts de riquesa, d’una banda trobem l’agricultura, sobretot amb cultius d’oliveres i vinya, i per un altre la costat trobem la indústria terrissaire, aquesta última molt arrelada en la zona des de l’època de dominació musulmana, activitat que ha perdurat fins als nostres temps, encara que reemplaçant l’elaboració de gerres d’argila per l’elaboració de teules, rajoles i altres peces d’argila destinades a la construcció.

L’església parroquial de Ràfol de Salem és un preciós exemple de l’arquitectura del segle XVII, i està dedicada a Nostra Senyora dels Àngels.

A Ràfol de Salem, trobem el Molí de Baix, un molí fariner del segle XVIII, que conserva encara la seua maquinària original.

El Museu de l’Oli evidencia la importància de l’elaboració d’oli de la zona, el museu es troba al costat del nou hostal rural de Ràfol de Salem i és d’obligada visita.

Les seues festes patronals se celebren en honor del Diví Salvador i tenen lloc del 2 al 8 d’agost.

El 3 de febrer se celebra la festivitat dedicada a sant Blai, en què hi ha una solemne missa a l’església parroquial i multitud d’actes com ara tallers, exposicions, jocs, activitats i fins i tot un mercat medieval.