Xarxes socials
Més informació
Otos
Otos és un xicotet i tranquil municipi de la comarca de la Vall d’Albaida, a la província de València, a la Comunitat Valenciana. El seu terme municipal és allargat i estret, i se situa en el vessant nord de la serra del Benicadell. El seu clima és mediterrani, encara que difereix molt entre la part muntanyenca i la part plana, i el poble està situat en la part plana del terme.
Des de València, accedim a la localitat d’Otos a través de l’A-7, per a enllaçar amb la CV-40 i la CV-60, les quals ens donen pas a la CV-616.
Otos limita amb les poblacions de Bèlgida, Beniatjar, Benissuera, Montaverner, la Pobla del Duc i Sempere, a la província de València, i també amb les poblacions de Gaianes i Muro de Alcoy, a la província d’Alacant.
A la zona d’Otos han sigut trobades troballes arqueològiques, les quals acrediten una xicoteta població ibera en el lloc. Segons alguns historiadors, el topònim Otos prové de la llengua ibera i significa “argilaga”, arbust típic de la zona.
Otos va ser una alqueria àrab durant la dominació musulmana de la zona. Durant la conquesta cristiana del segle XIII, a les mans de Jaume I, el domini de la zona va passar a mans cristianes, i les terres del lloc van ser donades a diversos cavallers cristians el 2 de maig de 1248. Otos depenia eclesiàsticament de Bèlgida fins al 1574, quan Otos es va independitzar eclesiàsticament. Durant les centúries següents, la població d’Otos va anar augmentant de manera progressiva i suau, fins a arribar als més de 400 habitants en l’actualitat.
Tradicionalment, la seua economia està basada en l’agricultura, antigament predominaven els cultius de vinya i oliveres, encara que en l’actualitat han sigut substituïts per cultius d’albercocs, taronges, prunes i hortalisses. Ara, i al costat de l’activitat agrària, també destaca la seua activitat industrial i té, en menor mesura, el sector serveis.
En el terme municipal d’Otos trobem testimoniatges arquitectònics de rellevància, en què destaca el castell de la Carbonera, que es troba a la serra del Benicadell a 630 m d’altura. La seua construcció és d’origen àrab i té una doble muralla defensiva espectacular.
Què destaquem?
L’església parroquial, d’estil jesuític del segle XVIII, està dedicada a la Puríssima Concepció. En la zona alta del municipi, trobem l’ermita de la Mare de Déu dels Dolors, del segle XVIII, decorada amb excepcionals pintures al fresc en les seues voltes. El palau del Marqués de Sant Josep, del segle XVIII, presenta la típica arquitectura dels palaus d’Aragó de l’època.
Repartits per tot el nucli urbà, trobem més de 30 rellotges de sol, que atorguen una bellesa admirable als carrers del municipi.
Les seues festes patronals se celebren del 3 al 8 d’agost i estan dedicades al Crist de la Fe, la Puríssima Concepció i als sants Abdó i Senent des de 1816 i són un reclam turístic de vital importància per a Otos.
El 17 de gener se celebra la festivitat en honor de sant Antoni Abat amb menjars populars, revetles i actes públics.
El 7 i 8 de desembre se celebra la Festa de la Puríssima, la qual tradicionalment és organitzada pels quintos del poble.
El següent cap de setmana després del 19 de març, se celebra la festivitat en honor de sant Josep, en què tradicionalment s’interpreta alguna obra de teatre.