Xarxes socials
Més informació
Montixelvo
Montitxelvo és un bonic municipi de la comarca de la Vall d’Albaida, a la província de València, a la Comunitat Valenciana. El seu terreny és principalment accidentat i se situa en l’extrem sud de la comarca de la Vall d’Albaida, que limita amb la província d’Alacant. Els seus estius són càlids i els seus hiverns suaus.
Des de València, accedim a la població de Montitxelvo a través de l’A-7, per a enllaçar amb la CV-40, la qual ens dona pas a la CV-60.
El terme municipal de Montitxelvo limita amb les poblacions d’Aielo de Rugat, Benicolet i Terrateig, a la província de València, i amb la població de l’Orxa, a la província d’Alacant.
Durant l’època musulmana, la zona era una alqueria musulmana, sense ser una població com a tal. No va ser fins al 1343, dècades després de la conquesta cristiana de la zona, quan es va formar la vila, sota el mandat de Pere el Cerimoniós. L’any 1527, Montitxelvo tenia 40 cases habitades per prop de 200 pobladors moriscos, i va augmentar progressivament la seua població fins a arribar a les 75 cases habitades per prop de 400 habitants moriscos. L’any 1609, amb l’expulsió dels moriscos de les zones cristianes, la zona va quedar pràcticament despoblada, l’any 1646 només havien sigut repoblades unes 32 cases amb prop de 100 habitants cristians, la població va anar augmentant fins prop dels 500 habitants l’any 1794, i cal destacar que un segle després tenia més de 800 habitants, i va ser aquesta la màxima demografia a la qual va arribar Montitxelvo històricament, ja que en l’actualitat té poc més de 500 habitants, sobretot per l’emigració a grans ciutats esdevinguda en els anys 1960-1970.
A Montitxelvo podem trobar molts monuments de vital interés, en què destaca la magnífica església parroquial, dedicada a santa Anna, del segle XVIII. L’ermita del Salvador és una xicoteta i acollidora ermita del segle XIX. L’arcada de Planet és un preciós aqüeducte del segle XV. El molí de Micairent és un preciós molí del segle XVIII, I la bassa del Sastre és una magnífica obra hidràulica del segle XVIII.
Les seues festes patronals se celebren en honor de la Immaculada Concepció, la Mare de Déu del Rosari, el Crist del Perdó i la Divina Aurora, i se celebren el primer diumenge de maig fins al dimarts.
Montixelvo
Contacta amb nosaltres per a conéixer les ajudes disponibles a Montixelvo
Fonts: