Xarxes socials
Més informació
El Palomar
Palomar és un tranquil municipi de la comarca de la Vall d’Albaida, a la província de València, a la Comunitat Valenciana. El seu terme territorial és especial, ja que disposa de tres zones diferenciades clarament, la zona més gran acull l’urbs de Palomar, una altra zona, prop del poble, és l’horta de Palomar i, separada per uns pocs quilòmetres al sud, trobem la tercera i més xicoteta zona del territori de Palomar.
Des de València, accedim a la població de Palomar a través de l’A-35, per a enllaçar amb l’N-340.
El seu terme municipal limita amb moltes poblacions veïnes, en gran manera per la separació territorial que presenta Palomar. Limita amb les poblacions d’Atzeneta d’Albaida, Albaida, Alfarrasí, Bèlgida, Bufali, Carrícola, Montaverner i l’Olleria, a la província de València, i amb Muro de Alcoy, a la província d’Alacant.
Els historiadors daten la fundació de Palomar en el segle XIII, quan arran de la conquesta cristiana de la zona, s’assenten en el territori llauradors i ramaders, encara que els primers anys de la fundació de Palomar van ser incerts, a causa de les constants revoltes sarraïnes en la zona. Passades unes dècades i pacificada la zona per les forces cristianes, es van assentar en la zona nous colons, quasi tots catalans, que al costat dels primers colons de la zona van establir una urbs com a tal. Durant les centúries següents la zona va anar augmentant tant en població com en riquesa d’aquesta, encara que no va quedar totalment exempta d’episodis traumàtics, com els esdevinguts durant la Guerra del Francés contra les tropes franceses, en què va patir les vicissituds de la guerra o la posterior epidèmia de còlera en els anys 1834-1835, que va fer minvar la població local, la qual va anar recuperant-se a poc a poc a través dels anys, fins a arribar als més de 600 habitants de l’actualitat.
Què destaquem?
Palomar té l’impressionant castell de Carrícola, que va ser construït entre els segles XII i XIII, de caràcter clarament militar. El castell tenia una torre i un pati d’armes i albergava una dotació militar permanentment, i ha sigut declarat Bé d’Interés Cultural per la Generalitat Valenciana, i està integrat en la ruta Joies de Palomar.
L’ermita del Rosari és una preciosa i simple ermita situada en el terme municipal de Palomar, el seu estil és el típic estil valencià de la zona.
En l’església de Sant Pere Apòstol, construïda en el segle XVIII, destaca l’elevat campanar que té.
Al nucli urbà de Palomar, trobem cases del segle XIII, i destaca per damunt de totes l’anomenada «la Sala», edifici del segle XVII, que va acollir les primeres reunions oficials dels pobladors de la zona, i va ser també el primer ajuntament de la població de Palomar.
Les seues festes patronals se celebren la tercera setmana d’agost i estan dedicades a la Sagrada Família i al Crist del Miracle. Aquestes festivitats tenen multitud d’actes públics, revetles, dinars i sopars populars, de les quals participen tots els habitants de Palomar.
El segon cap de setmana de maig, se celebren les Festes del Xop, declarades Festes d’Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana, i és una celebració d’arrels mil·lenàries i de gran bellesa, en què destaca el tradicional ball dels pastorets que recorre els carrers de Palomar.