Xarxes socials
Més informació
Bocairent
Bocairent és un encantador municipi, ple d’història i llegendes, de la comarca de la Vall d’Albaida, a la província de València, a la Comunitat Valenciana. El municipi se situa en el centre de la vall de Mariola, en el vessant nord-oest de la serra de Mariola, i el seu terreny és molt muntanyenc. Hi naixen els rius Clariano i Vinalopó. El seu clima és continental, amb hiverns molt freds, en els quals sol nevar en els mesos de gener i febrer, i estius temperats.
El municipi de Bocairent limita amb la població d’Ontinyent, a la província de València, i amb les poblacions d’Alcoi, Banyeres de Mariola, Agres, Cocentaina i Alfafara, a la província d’Alacant.
En el seu terme municipal han sigut trobats multitud de troballes arqueològiques del període neolític, com els trobats a les coves del Vinalopó i de la Sarsa. Hi van haver també en la zona diversos poblats ibers, així com diverses viles romanes disseminades per la zona. L’actual municipi va sorgir en l’època musulmana, durant el domini de la zona del califat de Còrdova, i quan es va produir la seua dissolució va passar a les mans de la taifa de Dénia. Amb la conquesta cristiana a les mans de Jaume I, l’any 1245, va passar a formar part del Regne de València, i va aconseguir l’any 1418 el títol de vila reial. L’any 1587, se li va atorgar el títol de Real Fábrica de Paños, cosa que fa destacar la seua importància industrial des de fa cinc segles.
La seua economia sempre s’ha basat en la indústria, i gaudeix d’una excepcional fama en la tradicional fabricació de mantes. En l’actualitat, la seua indústria es troba més diversificada, té una important indústria en el sector serveis, gràcies al turisme, i també amb una important activitat tèxtil, així com d’alimentació o fusteries metàl·liques o de PVC.
Què destaquem?
En l’actualitat, el municipi té més de 4.000 habitants i és un municipi de vital importància de la zona, ja que dona multitud de llocs de treball a la comarca.
El municipi de Bocairent té multitud de monuments destacables, com l’església parroquial de la Mare de Déu de l’Assumpció, construïda l’any 1516, i en el seu interior podem trobar una creu cristiana del segle XV, així com obres de Joan de Joanes, Joaquin Sorolla o Josep Segrelles.
Dins del seu terme municipal podem trobar una agrupació de coves artificials anomenades les Covetes dels Moros, que té més de 50 habitacles, cadascun amb la seua finestra a l’exterior.
Al nord del barri antic, trobem el pou de neu de sant Blai, pou de neu construït en el segle XVII.
Bocairent té una plaça de bous, inaugurada l’any 1843, amb capacitat per a prop de 4.000 localitats, i va ser completament construïda excavant directament sobre roca.
Podem trobar en el seu terme municipal el monestir rupestre, de mitjan segle XVI, un antic monestir subterrani de monges de clausura.
També podem trobar diverses ermites en la zona, entre les quals destaquen l’ermita de Sant Joan (la més antiga de la zona), l’ermita de la Mare de Déu d’Agost o l’ermita de la Mare de Déu dels Desemparats.
En la serra de Mariola podem trobar la Torre de Mariola, una torre de vigilància de l’època musulmana, declarada Bé d’Interés Cultural.
Pertanyent a la família Belda, trobem el palau dels barons de Casanova.
Bocairent té dos importants museus, el Museu Arqueològic i el Museu Fester.
Les seues Festes de Moros i Cristians són en honor del seu patró, sant Blai, que han sigut reconegudes com a festes d’Interés Turístic Nacional, i les seues comparses tenen més de 100 anys d’antiguitat. Se celebren durant quatre dies a partir del primer dissabte de febrer i atrauen multitud de visitants.
Del 22 al 28 d’agost se celebren les festes dedicades a sant Agustí, on tenen lloc balls tradicionals i el tabalet.
Bocairent
Contacta amb nosaltres per a conéixer les ajudes disponibles a Bocairent
Fonts: