Xarxes socials
Més informació
Benicolet
Benicolet és un encantador poble, situat a la comarca de la Vall d’Albaida, a la província de València, a la Comunitat Valenciana. El municipi se situa en el sector est de la comarca i el seu terreny és muntanyenc i lleugerament ondulat, i té diversos pujols menors i barrancs. El municipi se situa en una plana al peu d’un turó, en el marge dret del riu Vernissa. El seu clima és temperat encara que els seus hiverns són freds.
Des de València, accedim al municipi de Benicolet a través de l’A-7, per a enllaçar amb la CV-40, la qual ens dona pas a la CV-60 i finalitza en la CV-610.
El municipi de Benicolet limita amb les poblacions d’Almiserat, Aielo de Rugat, Llutxent, Montitxelvo i Terrateig, totes de la província de València.
Benicolet és d’origen musulmà i va ser conquistat per Jaume I durant la reconquesta cristiana de la zona i cedit l’any 1258 a Joan de Bardaxí. Després de la conquesta cristiana, la zona estava habitada per 35 famílies morisques, però amb l’expulsió dels moriscos l’any 1609, la zona va quedar pràcticament despoblada. Durant aquest temps Benicolet va pertànyer a la baronia de Llutxent i posteriorment al marquesat de Dos Aigües. La seua repoblació va transcórrer de manera progressiva, augmentant de població, fins als prop dels 600 habitants en l’actualitat. La seua economia tradicionalment basada en l’agricultura, on predominaven els cultius de tarongers, arbres fruiters i algunes zones dedicades al cultiu d’oliveres, s’ha vist en les últimes dècades abandonada.
Què destaquem?
Dins de l’urbs de Benicolet podem trobar l’església parroquial de 1530, dedicada a sant Joan Baptista, encara que cal destacar l’enorme patrimoni hidràulic de la zona, que disposa de multitud d’elements arquitectònics destinats al repartiment de les aigües, tant per a regadiu com per a usos domèstics com ara el safareig, bassa i abeurador, conegut com l’Abeurador, restaurat l’any 1985; aqüeductes, Arcadeta de la Séquia Nova; assuts, com l’assut de Borrasca, assut de la Font del Tap, assut de la Penya, assut del Tio Blai, assut Nou; fonts, font de la Mata; basses, bassa de Rata, bassa del Desculat; pous, pou del Desculat.
Les seues festes patronals se celebren la primera quinzena d’agost, amb deu dies de festes en honor de la Immaculada Concepció, al Crist de la Fe i a la Divina Aurora.
El cap de setmana més pròxim al 17 de gener se celebren les festes en honor de sant Antoni Abat.
El 24 de juny, se celebren les festes en honor de sant Joan Evangelista.
El primer diumenge d’octubre se celebra la festa en honor de la Mare de Déu del Rosari.