Xarxes socials
Més informació
Bélgida
Bèlgida és un encantador municipi a la comarca de la Vall d’Albaida, a la província de València, a la Comunitat Valenciana. El municipi s’enclava en el vessant septentrional de la serra del Benicadell, i cal destacar que el seu límit territorial se situa en la cresta d’aquesta serra i forma davantera amb la província d’Alacant. La vila se situa al costat de la carretera Albaida-Gandia, en la part plana del terme. El seu clima és temperat, encara que gaudeix d’unes generoses pluges, principalment en els mesos de novembre a gener.
Des de València, accedim al municipi a través de l’A-7, per a enllaçar amb l’N-340.
Bèlgida limita amb les poblacions Montaverner, Otos, Bufali, Carrícola, el Palomar i la Pobla del Duc, a la província de València, i amb Muro de Alcoy, a la província d’Alacant.
Els seus orígens, ara com ara, són bastant dubtosos, encara que la teoria més probable és que originalment va ser un llogaret iber, ja que s’han trobat troballes arqueològiques iberes i romanes a la zona.
L’any 1250, Jaume I va incorporar el territori al domini cristià, encara que va ser permesa la pervivència de la població àrab que habitava la zona. Després de l’expulsió de la població morisca l’any 1609, la demografia del lloc va augmentar de manera destacable, i va arribar a 65 famílies cristianes l’any 1611, les quals es dedicaven al cultiu de raïm de taula, oliveres i garroferes. En l’actualitat, la seua població està prop dels 700 habitants i la seua economia està basada en la indústria vinícola, molins d’oli i la fabricació d’insecticides.
Què destaquem?
Dins de l’urbs podem trobar l’església parroquial dedicada a sant Llorenç, que conté frescos del segle XVI i XVII i decorada amb llenços de Pedro de Orrente i Jeronimo Jacinto Espinosa.
En el seu terme municipal podem trobar la torre del castell-palau dels Bellvís (família que va exercir el senyoriu de la vila en el segle XVII). També podem trobar dues ermites, l’ermita de sant Antoni Abat i l’ermita del Calvari.
Les seues festes locals són variades i molt interessants, i cal destacar els carnestoltes que se celebren la setmana abans de la Quaresma, en què abunden els actes populars com la nit de les disfresses davant de la plaça de l’Ajuntament.
Dues setmanes abans del Dimecres de Cendra, té lloc una celebració en honor de Sant Ramon Nonat per haver salvat al municipi d’una epidèmia de còlera en el segle XIX.
Les seues festes patronals són del 8 al 12 d’agost. El 8 d’agost se celebra una tradicional paella multitudinària per a tots els visitants, el dia 9 se celebra la vespra de festes, en què es preparen els habitants per al dia fort de les festes, el dia 10 se celebra el dia en honor de sant Llorenç, el patró de Bèlgida, el dia 11 se celebra en honor de la Santíssima Trinitat, i es culminen les festes el dia 12 en honor del santíssim Ecce Homo de Bèlgida.
Bélgida
Contacta amb nosaltres per a conéixer les ajudes disponibles a Bélgida
Fonts: