Barx
Barx és un preciós municipi enclavat en una vall entre altes muntanyes a la comarca de la Safor, província de València, Comunitat Valenciana. Està a 55 km de València i disposa de les masses forestals més importants de la comarca.
Des de València, s’hi accedeix a través de la V-31, per a enllaçar posteriorment amb la CV-42 i després amb la CV-50, que ens dona pas a l’accés per la CV-600 per a finalitzar enllaçant amb la CV-650.
El municipi de Barx és limítrof amb les localitats de Simat de la Valldigna, Gandia, Pinet i Quatretondeta, totes a la província de València.
Barx té un dels més importants jaciments arqueològics d’Espanya amb importants restes prehistòriques, i hi destaca la Cova de les Malladetes.
Originalment, pertanyia al monestir de Santa Maria de la Valldigna, i va ser l’últim lloc de descans dels monjos del monestir, però l’any 1836 es va convertir en municipi per dret propi.
Durant finals del segle XIX i principis del segle XX, la població de Barx va augmentar sensiblement, sobretot entre els anys 1857 a 1940, i va arribar a triplicar-se la seua població. Durant la dècada següent va patir un lleu descens de població a causa de l’emigració a França. Al començament de l’actual dècada tenia ja prop de 1.000 habitants i destaca un augment significatiu en els últims anys en els quals la seua població ha augmentat fins a quasi els 1.500 habitants.
Què destaquem Barx?
En el municipi de Barx podem trobar diversos monuments molt interessants com l’església parroquial de Sant Arcàngel inaugurada l’any 1873, l’ermita de Sant Pere Màrtir de la Drova i una nevera natural anomenada “la nevereta”.
Barx s’enclava en l’itinerari de la Ruta dels Monestirs de València, ruta d’interés monumental i cultural inaugurada l’any 2008.
Les seues festes patronals celebrades en honor dels seus patrons, Divina Pastora i sant Miquel Arcàngel, se celebren la segona quinzena d’agost, especialment la tercera setmana d’agost.
Cal destacar la celebració del 17 de gener en honor de sant Antoni Abat.