Atzeneta d’Albaida

Contacta en nosaltres per a saber les ajudes disponibles en Atzeneta d’Albaida
Web oficial

Xarxes socials

Més informació

Atzeneta d’Albaida

Atzeneta d’Albaida és un municipi de la comarca de la Vall d’Albaida a la província de València, a la Comunitat Valenciana. Aquest municipi se situa en una zona de relleu muntanyenc i fracció amb multitud de barrancs i muntanyes.

Des de València accedim al municipi a través de l’A-35 per a enllaçar amb la CV-40.

El municipi d’Atzeneta d’Albaida és limítrof amb les localitats d’Albaida, Carrícola i Palomar a la província de València i amb Muro de Alcoy a la província d’Alacant.

En el terme municipal d’Atzeneta s’han trobat restes arqueològiques de l’edat de bronze iberes i romanes, encara que l’actual centre urbà són alqueries d’orígens musulmans. Després de la reconquesta cristiana per Jaume I i amb la caiguda del regne almohade, es va fundar el centre urbà com el coneixem en l’actualitat. L’any 1787 va ser declarada baronia independent. Un fet destacable de la zona va ocórrer en 1812-1813 quan aquest va ser el punt més avançat de les tropes franceses, que van mantindre un fort destacament militar a la zona, i aquests van ser atacats per civils armats de la zona a l’abril de 1812 i van causar més de 150 morts als guerrillers atacants. Aquest fet es coneix com la batalla de Raboser, lloc on es van replegar els guerrillers i on van ser vençuts per les tropes franceses. Hui dia el municipi d’Atzeneta d’Albaida commemora aquesta batalla amb una filà amb el nom de Rabosers.

Què destaquem?

L’economia de la zona està basada tradicionalment en el cultiu de secà com ara cereals, oliveres i garroferes, encara que hem de remarcar que el municipi té una gran tradició artesanal en la manipulació d’espart. En el segle XVIII la població tenia un cert renom gràcies a la fosa de campanes i amb el pas de les dècades es va convertir en un polígon industrial en l’actualitat, fet destacable a causa de la reduïda població del municipi, que no té més de 1.200 habitants.

El patrimoni del municipi és variat i extens i té l’església de Sant Joan Baptista, reedificada en el segle XVIII i considerada un Bé de Rellevància Local. L’ermita del Crist de la Fe i de la muntanya del Calvari també és considerada un Bé de Rellevància Local.

El Museu de les Artesanies dedicat a la pedra-campanes-espart se situa en l’antic safareig i és una clar exemple de l’economia local.

Destaquem en el municipi la font de 21 dolls, el parc 9 d’Octubre, la séquia morisca, entre d’altres, i repartit pel seu terme municipal podem trobar la Nevera de Dalt i la Nevera de Baix, la Creu del terme.

Les seues festes locals són moltes i variades, i hi destaquen les seues festes patronals, que se celebren a la fi de setembre i en les quals cada dia es venera un sant diferent.

Les festes de sant Antoni Abat se celebren el cap de setmana més pròxim al 17 de gener i s’hi beneeix animals i pa, que després es reparteixen per la localitat.

En Setmana Santa es fa una processó de palmes el Diumenge de Rams.

Les Festes de Moros i Cristians se celebren el segon cap de setmana del mes de setembre. Aquestes festes són relativament joves ja que es va introduir la tradició l’any 1990.

 

La Mostra d’Artesania és la més jove de les festes locals amb tan sols una dècada de tradició però amb una gran acceptació popular. 

Atzeneta d’Albaida

Contacta amb nosaltres per a conéixer les ajudes disponibles en Atzeneta d’Albaida

Fonts: