Alfarrasí

Contacta en nosaltres per a saber les ajudes disponibles en Alfarrasí
Web oficial

Xarxes socials

Més informació

Alfarrasí

Alfarrasí és un preciós municipi de la comarca de la Vall d’Albaida a la província de València, a la Comunitat Valenciana. El municipi se situa en el marge esquerre del riu Albaida i és travessat per la carretera València-Alacant, al voltant de la qual es desenvolupa el municipi. El seu terreny és ondulat, sense elevacions d’importància, excepte un xicotet promontori on es troba una ermita. Els rius Clariano i Albaida fan de límit natural pel sud i l’est, respectivament.

Des de València accedim al municipi per la carretera A-7 per a enllaçar amb la CV-620.

Alfarrasí és limítrof amb les poblacions de Benissuera, Guadasséquies, Montaverner, l’Olleria, Palomar i Sempere.

Alfarrasí en els seus orígens va ser una alqueria musulmana d’origen àrab, i hi destaca que era la finca particular del caid de la medina de Xàtiva. La seua conquesta per Jaume I està datada en 1244 i fins a 1707 va pertànyer a la Governació de Xàtiva. Durant la Guerra del Francés la seua plaça major va servir com a plaça d’armes per a l’exèrcit francés, atesa la seua importància militar i estratègica. L’any 1822 amb la nova distribució territorial de les Corts de Cadis, va passar a formar part de la província de Xàtiva. En 1900 la seua població va ascendir fins als 886 habitants, gràcies a la prosperitat vitivinícola, no obstant això la seua població va tindre alts i baixos durant la centúria següent i en l’actualitat té prop de 1.200 habitants.

L’activitat econòmica del municipi està basada en els cultius de raïm de taula, cereals, oliveres i en menor mesura fruiters i garroferes. En els últims anys s’ha instaurat i desenvolupat una xicoteta indústria, en què destaca una important fàbrica de tovalloles.

Què destaquem?

En el seu nucli urbà podem trobar l’església parroquial de Sant Jeroni construïda l’any 1739 i en el seu interior podem trobar les relíquies sagrades de sant Gregori Magne, sant Agustí, sant Ambrosià i sant Jeroni.

L’ermita del Crist de l’Agonia d’Alfarrasí va ser construïda en el segle XVIII i disposa d’unes vistes esplèndides des d’on podem observar el Parc Natural de la Serra de Mariola i també les serres del Benicadell.

A la plaça de la Creu podem trobar un exposició permanent d’eines d’almàssera, que es troba a l’aire lliure i està oberta a tot el públic.

Les seues festes patronals i de moros i cristians se celebren la segona quinzena d’agost i atrauen multitud de visitants amb el reclam de multitud d’actes. Hi destaca una cavalcada humorística o les tradicionals partides de pilota valenciana.

Al gener se celebra la festa de sant Antoni Abat, festa molt arrelada a la Comunitat Valenciana, on els veïns de la localitat construeixen una immensa foguera que serà l’eix central d’aquesta festivitat.

Per Pasqua celebren a Alfarrasí l’Angelet de la Corda, una festivitat importada de Tudela l’any 1912 per un veí de la localitat.

El 22 de novembre i a càrrec de les dues societats musicals del municipi se celebra una festa musical en honor de santa Cecília.