Ador

Contacta en nosaltres per a saber les ajudes disponibles en ador
Web oficial

Web Oficial

Xarxes socials

Més informació

ADOR

Ador és un encisador municipi situat en la part sud-occidental de la comarca de la Safor, a la província de València, a la Comunitat Valenciana.

Està situat en el límit de la Vall del Serpis amb la serra d’Ador, al sud-oest de l’Horta de Gandia.

S’hi accedeix des de València a través de l’N-332 per a enllaçar amb la CV-686 i la CV-685.

El clima predominant és temperat, amb estius molt calorosos i hiverns suaus, ideals per a cultius com els tarongers. La pràctica totalitat del territori està cobert per arbredes i predominen les pinedes en les zones no cultivades.

El terme municipal d’Ador limita amb les localitats d’Alfauir, Castellonet de la Conquesta, Gandia, Llutxent, Palma de Gandia, Potries, Ròtova i Vilallonga, totes a la província de València.Ador, d’origen àrab, va ser incorporat al Regne de València en el segle XIII per la conquesta de Jaume I, encara que en el seu terme municipal s’han trobat enterraments visigots i una important vila romana (la casa de l’Alfàs). Des de la conquesta, va ser repoblada per cristians i el seu senyoriu va passar per diferents famílies nobles, entre les quals trobem la família Tolsà o els Montcada. L’any 1574, la seua població estava estimada en al voltant de 100 habitants, dada que contrasta molt amb els prop de 1.500 habitants que té actualment.

Què destaquem d’Ador?

Els seus monuments més significatius són l’església parroquial, dedicada a la Mare de Déu de Loreto, que exerceix, juntament amb el Santíssim Crist de l’Empar, el patronatge del municipi.

L’ermita de Sant Josep és un altre clar exemple de la seua rellevància arquitectònica, declarada Bé de Rellevància Local.

Les festes locals són d’importància territorial i suposen un atractiu addicional per a qualsevol visitant. Les Festes de Moros i Cristians se celebren el primer cap de setmana d’agost i atrauen multitud d’assistents, que podran gaudir d’una posada en escena en els mateixos carrers d’Ador.

Cal destacar també les seues festes patronals, que se celebren la tercera setmana d’agost, a partir del tercer diumenge, i dediquen el dilluns a sant Josep, el dimarts a la Divina Aurora, el dimecres a la Mare de Déu de Loreto i el dijous al Santíssim Crist de l’Empar, que posen el colofó final a una setmana repleta de festes i devoció.

Fonts: